DUYURULAR

POLİS AKADEMİSİ “TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEME HAKKINA İLİŞKİN YASAL ÇERÇEVE VE UYGULAMASI SEMPOZYUMU” ÇAĞRI METNİ
  04 Mart 2025

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, temel insan haklarından biri olarak uluslararası insan hakları belgeleri ve yargı kararları ile kabul edilmekte ve çoğulcu demokrasilerde önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Bu hak ile bireylerin düşüncelerini ifade etme, bir araya gelme ve kamusal alanda görüşlerini dile getirme özgürlüğü güvence altına alınmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, bu hakkı koruma altına almıştır.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, farklı görüşlerin ifade edilmesine ve kamuoyu tartışmalarının zenginleşmesine olanak tanımaktadır. Ancak bu hakkın kullanımı sırasında çevreye verilen rahatsızlığın kabul edilebilir sınırları aşması durumunda, kamu düzenini ve ulusal güvenliği korumak adına çeşitli müdahalelerde bulunulması gerekebilmektedir. Bu noktada, müdahalenin gereklilik sınırının belirlenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bir toplantı veya gösteri yürüyüşüne ne zaman ve ne şekilde müdahale edileceği konusunda net bir çizgi çekmek, uygulamada karşılaşılan en büyük güçlüklerden birisidir.

Bu sempozyum ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının teorik ve pratik boyutlarının ele alınarak yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunulması ve bu alana ilişkin mevzuat düzenlemelerinin geliştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Sempozyumda yer alacak alt temalar aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkına İlişkin Temel Kavramlar
Mukayeseli Hukukta Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı
Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku Açısından Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı ve Sınırları
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkının Kullanılmasında Kolluğun Rolü
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne Kolluk Müdahalesinin Koşulları ve Sınırları
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkının Kullanılması Sırasında Kolluğun Karşılaştığı Sorunlar

Başvuru Bilgileri:
Bildiriler nitelikli, daha önce yayımlanmamış ve bilimsel araştırma ile yayın yöntemlerine uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Alan araştırması veya teorik çalışmalar olabileceği gibi bireysel, kurumsal ve toplumsal deneyimlere dayalı uygulamalı/deneysel (olgu sunumu niteliğinde) çalışmalar da gönderilebilir. Gönderilen tüm özetler ve ardından kabul edilen tüm bildiriler sempozyumun bilimsel standartlarını korumak amacıyla hakemlere yönlendirilecektir. 

11 Nisan 2025 tarihine kadar gönderilmesi gereken bildiri özetleri Türkçe ve İngilizce dilindeki başlıklarıyla birlikte en az 300 en fazla 500 kelime olmalı ve her iki dilde beş adet anahtar kelimeyi içermelidir.

•    Sayfa yapısı: 
Üstten, alttan ve yanlardan 2’şer cm olmalıdır.

•    Akademik çalışma içerisindeki metin yazıları:
Times News Roman karakteri ile 12 punto tek satır aralığı, ilk satırı özel 1 cm değerinde paragraf, paragraf arası boşluklar öncesi ve sonrası 3 nk olmak üzere iki yandan hizalı yazılmalıdır. Başlık 1 biçimi sadece yazının ana başlığı için kullanılmalıdır.

•    Akademik çalışma içerisindeki dipnotlar: 
Times New Roman karakteri ile 10 punto, tek satır aralığı, 0,7 asılı, paragraf sonrası 3 nk boşluk biçiminde yazılmalıdır.

•    Bölüm, başlık ve alt başlıklar:
• Birinci düzey başlıklar (Türkçe ve İngilizce), Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto olarak, ortalı, koyu renk ve büyük harflerle yazılmalıdır.
• İkinci düzey başlıklar Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, sola dayalı, koyu ve büyük harflerle yazılmalıdır.
• Üçüncü ve devamı başlıklar Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, sola dayalı, koyu ve ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
• Giriş ve sonuç başlıkları Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, sola dayalı, koyu, büyük harf, numaralandırma veya harflendirme olmadan yazılmalıdır.
• Kaynakça Times New Roman yazı karakteri ile 12 punto, ortalı, koyu ve büyük harf ile yazılmalıdır. Kaynakça, tezin sonuç bölümünden sonra, yazarların soyadı ve adı dikkate alınarak, alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Kaynakça sıralamasında numaralandırma yapılmamalıdır. Kaynakçada belirtilen eserler; kitaplar, makaleler, elektronik kaynaklar gibi ayırımlara gidilmeden bir arada verilmelidir.
• Akademik çalışma içerisinde kısaltmalar cetveli bulunmamalıdır.
• Akademik çalışma metnindeki ilk atıf, kaynakçada belirtilen usule göre yapılmalıdır. Kaynakça listesinde gösterilen “:” yerine, ilk atıfta sadece “,” kullanılmalıdır.
Bildiri özetlerinin ve kabul alanlar için tam metinlerin pahukuk@pa.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmesi gerekmektedir.
 

Önemli Tarihler:
Özetlerin gönderilmesi için son tarih: 11 Nisan 2025
Özet kabul veya ret bildirimi: 18 Nisan 2025
Sempozyum tarihi: 15-16 Mayıs 2025
Tam metinlerin gönderilmesi için son tarih: 15 Haziran 2025
Bildirilerin Gönderileceği adres: pahukuk@pa.edu.tr  

Bilim Kurulu
Prof. Dr. Murat BALCI
Prof. Dr. Mehmet Ali TEKİNER
Prof. Dr. Mustafa YAYLA
Prof. Dr. Feridun YENİSEY
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN
Prof. Dr. Bahri ÖZTÜRK
Prof. Dr. Mahmut KOCA
Doç. Dr. Kevser Begüm İSBİR

Düzenleme Kurulu
Prof. Dr. Ali Rıza TÖNGÜR (Koordinatör)
2. Emniyet Müdürü Ahmet Cevat AKSOY
Arş. Gör. Muhammed Enes BAŞAK
Arş. Gör. Bilge ERBAŞ
Arş. Gör. Merve SOYTÜRK ÖZAYVAZ
Arş. Gör. Kürşat ÜÇÜNCÜ

Polis Akademisi Başkanlığı

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü

Ceza Adaleti Anabilim Dalı Başkanlığı

www.pa.edu.tr +90(312) 462 90 85-92 pahukuk@pa.edu.tr

 

Haber Paylaş